Terug

Woorden die werken met lichaamstaal

Ik ben het helemaal eens dat we voornamelijk communiceren door onze gebaren, intonatie en gezichtsuitdrukkingen. Omdat we dit al zo lang op deze manier doen, wordt het steeds belangrijker om de woorden te vinden die uitdrukken wat we met onze lichaamstaal al hebben gecommuniceerd.

 

Veligheid

We kunnen misverstanden voorkomen als we in staat zijn onze gevoelens te verwoorden die anderen al kunnen oppakken uit onze gezichtsuitdrukkingen, intonatie en lichaamstaal. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker om te begrijpen wat we bedoelen. Om dit te kunnen is het nodig dat ik bereid ben om mij oprecht te uiten over wat ik voel en ervaar en dat is soms een hele uitdaging.

Hoe ik met mijn stem en intonatie communiceer kan in sommige situaties erg gevoelig liggen. Bepaalde uitspraken kunnen bijvoorbeeld als ironisch, bestraffend of overheersend worden ervaren. Het kan heftige emoties oproepen. 

 

Tijdens gesprekken met mensen die gezichtsuitdrukkingen, gebaren of andere vormen van lichaamstaal hebben gebruikt die voor mij een uitdaging waren, heb ik mijzelf herinnerd aan een van de basis principes van Geweldioze communicatie die mij hebben geïnspireerd: "Mensen doen wat ze doen met een goede reden: om hun eigen behoeften te vervullen." Als ik mij probeer te verbinden met de gevoelens en behoeften die zouden kunnen bestaan achter de lichaamstaal, neemt mijn gevoel van onbehagen meestal af.

Je kunt bewust van lichaamstaal, hand- of oogbewegingen gebruik maken als je een gesprek voert. Als de spanning oploopt kan je gesprekspartner gemakkelijker een opgestoken hand vergezeld van een "STOP" herkennen dan het woord alleen.