Terug

Transformeer je relatie

 

Om de liefdestank gevuld te houden, is het nodig om te weten welke brandstof er in de tank hoort! 

Na jaren van ervaring komt Gary Chapman tot de conclusie dat een lege liefdestank oorzaak is van problemen in de relatiesfeer. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.

 

1. Waardering

Een van de manieren om liefde te uiten en emotioneel te ervaren is door positieve woorden te gebruiken en waardering te uiten. Zo kun je bemoedigen door te stimuleren en te steunen, vriendelijk zijn in de toon waarop je praat.

 

2. Samen zijn

Door regelmatig onverdeelde tijd te nemen voor je partner (zonder GSM, krant of boek erbij, en zonder televisie of radio aan en zonder kinderen in de buurt) deel je samen tijd en deel je aandacht in kwalitijd.

 

3. Cadeaus 

Geschenken zijn er in allerlei soorten en maten. Voor iemand met moedertaal der liefde cadeaus krijgen maakt het niet uit hoe de cadeaus er uit zien of hoe duur ze zijn. Bedenk dat een van de mooiste cadeautjes die je kunt geven, jezelf is. Voor sommige mensen hebben cadeaus niets te maken met geld maar alles met liefde...

 

4. Dienen

Zij die als favoriete liefdestaal dienen hebben vinden het fijn als de partner dingen doet die de ander fijn vindt, waarbij tijdelijk het eigen belang even aan de kant wordt geschoven. Als je op jouw vrije dag voor haar brood smeert als ze naar haar werk gaat (terwijl zij weet dat je hier een hekel aan hebt) is dit pas echt een uiting van liefde. "Als je een goede echtgenoot was, zou je dit voor mij doen" is geen uiting van liefde.

 

5. Aanraking, lichamelijk contact

Lichamelijk contact is eigenlijk de liefdestaal die als zodanig bij iedereen bekend is. Niet alleen vrijen of zoenen; handen vasthouden, huggen, schouderklopjes, die aai over de bol, die hand door het haar of die aanraking aan het oorlelletje of een heerlijke rugmassage zijn enkele van de vele varianten die de tank van deze partners met een voorkeur voor aanraking kunnen vullen.

Bron: De vijf talen van de liefde, Gary Chapman

Download de test en ontdek wat voor jou belangrijk is. Herken je ook de liefdestaal van je partner?