Terug

"Omarm je verdriet"

Geluk bereik je niet door alleen maar positief te denken, maar juist door wat pessimistischer te zijn, zegt Oliver Burkeman, auteur van Tegengif: geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken. Het ‘negatieve pad’, noemt hij dat. Als we gevoelens als verdriet, onzekerheid en boosheid omarmen, worden we uiteindelijk gelukkiger.

Fragment artikel:
U stelt dat je gelukkiger wordt als je meer negatieve gedachten toelaat. Hoe word je gelukkiger als je verdrietig, eenzaam of onzeker bent?


"Door emoties en gevoelens toe te laten in plaats van je ertegen te verzetten. Stel jezelf ook de vraag wat je met “gelukkig” bedoelt. In mijn boek probeer ik dat te onderzoeken. Er bestaat een hogere vorm van geluk waarbij je het hele scala aan emoties voelt. Een belangrijke emotie is bijvoorbeeld ontzag, wat een mengeling is van verbazing en angst. Negatieve emoties hebben een bepaalde energie waardoor ze dieper graven. Neem mislukkingen. Als je de dingen die mis zijn gegaan bestudeert in plaats van ze uit je leven te verbannen, heb je de volgende keer een betere uitgangspositie."

Lees hele artikel in Ode

Bekijk Boek

bron