Terug

Je hebt altijd 4 keuzes

  1. Zelf empathie (Doorloop de trainingscyclus om te onderzoeken wat er in jou omgaat) "Hmm, ik merk dat ik me ongemakkelijk voel. Ik heb de notulen nog niet gelezen en zorgvuldigheid is belangrijk voor mij. Ik koos er voor om die klant naar tevredenheid te helpen omdat ik service en betrokkenheid belangrijker vond."
  2. Stille empathie (Doorloop in stilte de trainingscyclus om te onderzoeken wat er mogelijk in de ander omgaat) "Zou hij kwaad zijn omdat hij onze betrokkenheid en advies belangrijk vindt en voor 12 uur besproken wil hebben voor de teleconferentie van 13.30?"
  3. Empathie geven (Bespreek wat jij vermoedt dat er mogelijk in de ander omgaat) "Ben je kwaad omdat je graag wilt dat we je voorstel gelezen hebben en je onze mening en suggesties wilt meenemen in de teleconferentie van 13.30?"
  4. Oprecht uiten (Deel met de ander wat er in jou omgaat) "Ik schrik van je harde stem. Ik voel me ongemakkelijk. Inderdaad, ik heb de notulen nog niet gelezen, dat betreur ik want zorgvuldigheid is ook belangrijk voor mij. In plaats daarvan heb ik een klant naar tevredenheid geholpen omdat ik service en klantvriendelijkheid op dat moment belangrijker vond. Hoe is dat voor jou?"

 

Bij elk van deze keuzes kun je gebruik maken van de zogenaamde trainingscyclus vragen: wat gebeurt er werkelijk, welke emotie roept dit op, wat mis je of heb je nodig? Als je voelt dat je geprikkeld of boos word op je werk, kijk dan eens naar deze 4 keuzes. Welke spreekt jou op dat moment het meeste aan?

 

Bewustwordingsoefening voor deze week:

Ben jezelf de komende week eens bewust van momenten waarop je onzeker bent over je respons na een pittig gesprek of een prikkelende situatie. Onderzoek voor jezelf welke van deze vier keuzemogelijkheden jou het meeste vertrouwen geven. Wat is het effect van het doorlopen van deze mogelijkheden op de kwaliteit van het contact met de persoon die het betreft? 

 

Link naar andere Woorden die werken tips